ביום שישי האחרון (9 ספטמבר) נכנסה לתוקפה הוראת נוהל המסדירה את הסכם הסחר החופשי בין ישראל וארגנטינה, במסגרת הסכם הסחר הכולל של ישראל מול גוש המרקוסור אליו משתייכות ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי.
המהנדס
במסגרת זו צפויים מינהל המכס ומינהל סחר חוץ של התמ"ת, בשיתוף הארגונים המייצגים, לקיים ימי עיון לצורך לימוד, הטמעה ויישום ההסכם זה,
נזכיר כי בתאריך 17 דצמבר 2007 חתמו ישראל וגוש המרקוסור על הסכם אזור סחר חופשי – הסכם הסחר החופשי הראשון של גוש זה מחוץ לאמריקה הלטינית. במסגרת זו, כניסתו של ההסכם לתוקף נעשתה למעשה מול כל מדינה מבין ארבע המדינות בנפרד, בו ברגע שכל מדינה מסיימת את תהליך האשרור הפנימי אצלה, כך שלא יהיה צורך לחכות לסיום התהליך בכל ארבע המדינות.
נציין כי באופן תקדימי עבורן, הסכימו מדינות המרקוסור גם לעקרון לפיו בשום שלב, עד יישומו הסופי של ההסכם, לא יעלו המכסים על אלו שהיו נהוגים בחודש נובמבר 2007. למעשה, בסופו של תהליך, הייצוא הישראלי למרקוסור נהנה מפטור מוחלט ממכס על כל מוצרי התעשייה והחקלאות, למעט במספר מצומצם מאד של פריטי ייצוא לארגנטינה בתחום הכימיה. זו התחייבה, עם זאת, שלא לאפשר ייבוא כימיקלים במכס מופחת ממדינה אחרת מחוץ לדרום אמריקה, בלא שתנאים דומים יינתנו באופן אוטומטי לייבוא ישראלי. מן הצד האחר, גם ייבוא של מוצרי תעשייה מגוש המרקוסור זוכה לפטור ממכס בכניסה לארץ, יחד עם כ-40% ממוצרי החקלאות והמזון.
כאמור, בסוף השבוע נכנס לתוקף הסכם הסחר החופשי גם מול ארגנטינה, במסגרת הסכם הסחר הכולל של ישראל מול גוש המרקוסור.
נציין כי גוש הסחר מרקוסור הוקם בשנת 1991 על ידי ארבע המדינות: ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי. מטרת הארגון הינה לקדם סחר חופשי ותנועה חופשית של סחורות, אנשים ומטבע בין ארבע החברות. שורשיו של הארגון בהסכם לאינטגרציה ושיתוף פעולה כלכלי שנחתם בין ברזיל לארגנטינה בשנת 1985 וכן מתוך רצון לחזק ולייצב את המשטרים הדמוקרטים הצעירים בארצות אלו.