מצלמות ״תרמיות״ שימשו במקור באפליקציות צבאיות או ממשלתיות. כיום הן מתקרבות למחירן של מצלמות רגילות, מה שהופך אותן לזמינות עבור שימוש מסחרי.
ישראל נחשבת למעצמה בתחום האלקטרו-אופטיקה כולל ייצור מצלמות תרמיות, וישנן לא מעט חברות ישראליות המייצרות ומייצאות מוצרים בתחום: אופגל, אלאופ, אלביט, טמק, סנסו-אופטיקס, תע״א, קונטרופ, רפא״ל, המ״מ, מפרולייט ועוד. רוב המוצרים של החברות הללו נמצאים תחת צו הפיקוח על יצוא דו שימושי של משרד הכלכלה.
יש כיום שימושים מסחריים - אזרחיים רבים למצלמות התרמיות:
בעולם האוטומוטיב - מצלמות תרמיות מורכבות כחלק מהמכלולים ברכב על מנת לזהות הולכי רגל או בעלי חיים על הכביש ממרחק אשר יאפשר עצירה בטוחה.
בעולם כיבוי האש - המצלמה התרמית היא פתרון לכבאים שנכנסים לבתים אפופי עשן ועלולים לפספס אנשים ובעלי חיים. עם המצלמה התרמית אשר מזהה חום של גוף חי הכבאים יכולים לדעת מה קורה בסביבתם גם אם הם מתקשים לראות.
מערכות חשמל - עם מצלמה תרמית ניתן לזהות עומס יתר על מערכות חשמליות מכיוון שהן מתחממות ככל שהעומס גובר. זיהוי תרמוגרפי יכול למנוע נזק ואף אסון על ידי גילוי בעיה בשלב מוקדם ומניעת התלקחות של המערכת.
רפואה - נעשה שימוש בתרמוגרפיה רפואית בשביל לזהות גידולים בגוף. מחקרים גילו כי לגידול יש טמפרטורה אחרת מאשר לשאר הגוף בגלל אספקת דם מוגברת אליו או מועטה באופן דרמטי, וניתן לזהות זאת בעזרת שימוש בטכנולוגיה זו.
איתור של נזילות וכניסת מים - בין אם זה בעולם הבנייה ובין אם בתעשייה ואפילו התעופה. עם מצלמה תרמית ניתן לגלות כל נזילה או כניסה לא רצויה של מים למקומות שונים ולהגיע למקור שלה במהירות.
בחקלאות - רחפנים המצויידים במצלמה תרמית יכולים לסרוק שדה ולגלות מחלות ווירוסים, או חלקים הזקוקים להשקיה.
פיקוח יצוא על מצלמות תרמיות:
אולי לא ידעתם אך יצוא של מצלמות תרמיות כרוך בהשגת רישיון יצוא מגורמי הממשלה המתאימים. גם שר החקלאות אורי אריאל לא ידע זאת, כשהחליט לתת ב-2016 במתנה למשלחת ראש ממשלת רוסיה מדבדב, שביקרה בתערוכת אגריטק בת״א, הליקופטר/רחפן זעיר מתוצרת חברת אלפא הספרדית אשר היה מצויד במערכות תרמיות מתוצרת ארה״ב של חברת ״פליר״. בעקבות זאת, ארה״ב ביקשה מידע מהרשויות בישראל כדי לקבוע אם הייתה על הרחפן טכנולוגיה אמריקנית בפיקוח.
חלק מהמצלמות התרמיות, בייחוד אלו עם חילופי מסך של מתחת ל-9 הרץ בשנייה, אינן מפוקחות כלל, וניתן לייצאן ללא כל בעיה או צורך ברישיון. דוגמה למצלמה כזאת: מצלמת הדרכים על ה״דש-בורד״ של רכבכם.
חלק ניכר מהמצלמות התרמיות המיוצאות מפוקחות בפיקוח של משרד הכלכלה, כולל מצלמות תרמיות מקוררות, וחלק מפוקחות ע״י משרד הביטחון (אפ״י). על מנת לדעת האם המצלמה התרמית שאתה מתכוון לייצא אכן מפוקחת, וע״י איזה משרד היא מפוקחת - כדאי לשאול את עמיל המכס שלך.
אם יש לכם ספק - שאלו את עמיל המכס שלכם.
עמירם הלוי שירת כציר כלכלי של ישראל ביפן, בהודו, בספרד ובאוסטרליה, והיה עד לאחרונה מנהל תחום ״פיקוח יצוא דו שימושי״ במשרד הכלכלה ושימש בתפקיד זה במשך 10 שנים. ליצירת קשר במייל ניתן לפנות לכתובת דוא״ל [email protected] או באתר: http://www.ah-consultant.com/