אסטרטגיה עסקית: אמפתיה במקום העבודה

אמפתיה איננה רק גישה נחמדה – היא תשתית לניהול חכם, לתקשורת אפקטיבית ולתרבות ארגונית בריאה. לבנת קיזנר ממליצה להכניס אמפתיה ל-DNA הארגוני, לדבר עליה, לתרגל אותה, למדוד אותה. כי כשהיא קיימת – הכל משתנה


14:14 ,20.04.2025 מאת: לבנת קיזנר

אמפתיה נתפסת לא פעם כמשהו שנעים שיש, אבל לא באמת קריטי להצלחה עסקית. בפועל, זו אחת מהתכונות הרכות המשמעותיות והעוצמתיות ביותר בארגונים מצליחים. אמפתיה איננה רק גישה נחמדה – היא תשתית לניהול חכם, לתקשורת אפקטיבית ולתרבות ארגונית בריאה.

 

אנשים לפני הכל

 

בסופו של דבר, כל ארגון - טכנולוגי, פיננסי, קמעונאי או כל תחום אחר – מורכב מאנשים. וכשאנו מצליחים להבין את האדם שמולנו, לראות את המציאות מעיניו ולהתחבר לרגשותיו – הכול עובד טוב יותר. אמפתיה היא לא רק הקשבה, אלא נוכחות. היא לא רק הוראות – אלא תמיכה. זו ההבנה שכדי להוביל, צריך קודם כל להיות בן אדם.

 

באחת השיחות שלי עם מועמדים בחודש האחרון הגעתי לסמנכ״לית בכירה באחד הארגונים הגדולים במשק.  היא סיפרה לי שבמהלך שנה שעברה, בנה נלחם בעזה. כמו הורים רבים בישראל, היא עברה תקופה קשה, מתוחה ומלאת דאגה. ולמרות מעמדה הבכיר, היא הרגישה שקופה. היא לא ביקשה הנחות - רק שיבינו אותה. שתהיה הקשבה, מילה טובה, התעניינות בסיסית. אבל המנכ״ל שלה לא הביע אמפתיה. לא בשיחות, לא בהודעות, לא בפגישות. היא הרגישה לבד. כאילו הכל כרגיל, כאילו אין לה בן בחזית, כאילו היא רק פונקציה. התחושה הזו גרמה לה בסוף להתפטר ממקום עבודה עם שכר ותנאים מעולים.

 

אמפתיה בונה אמון, והאמון בונה הצלחה

 

כאשר אמפתיה היא חלק מהתרבות הארגונית, קורים דברים מופלאים: שיתוף פעולה משתפר, התקשורת מתחדדת, והעובדים מגלים מוטיבציה פנימית עמוקה. למה? כי הם מרגישים שרואים אותם. שמקשיבים להם. שכשהם חווים קושי – לא אומרים להם ״תשאירו את זה בבית״, אלא עוצרים, שואלים, מקשיבים, תומכים.

 

מנהלים אמפתיים יוצרים אמון, והאמון הזה הוא הבסיס לצוותים חדים, יצירתיים, נאמנים. אמפתיה לא באה במקום מקצועיות – היא מה שמחזק אותה. היא זו שמאפשרת דיאלוג פתוח, התמודדות עם אתגרים, ומניעת משברים עוד לפני שהם מתחילים.

 

אמפתיה היא לא רק לתפקידים ניהוליים

 

חשוב לזכור: אמפתיה איננה רק תכונה למנהלים. היא לא ״עוד כלי ניהולי״. היא ערך שצריך להיות מוטמע בכל שכבות הארגון. עמית לעבודה ששם לב שמישהו עובר תקופה קשה ושואל ״הכל בסדר?״ - הוא מנהיג. עובד שדוחה ביקורת נוקבת ומעדיף להבין קודם מה עובר על הצד השני - הוא משנה מציאות.

 

אמפתיה בונה סביבת עבודה אנושית, תומכת ומעודדת. היא מפחיתה מתחים, מעלה את המורל, ומטשטשת את ההפרדה בין ״אני״ ל״אנחנו״. כל אחד הופך להיות חלק ממשהו גדול ממנו – קהילה מקצועית שיש בה חמלה, אכפתיות ואחריות הדדית.

 

ההשפעה על קבלת החלטות

 

גם בקבלת החלטות, לאמפתיה יש תפקיד מכריע. כאשר שוקלים מהלך – בין אם מדובר בקיצוץ תקציבי, שינוי ארגוני או גיוס חדש – נדרש מבט אמפתי על ההשפעות האפשריות על האנשים. לא מתוך חולשה, אלא מתוך אחריות. החלטות שמבוססות על ראיית האנשים שמאחוריהן – לא רק על שורת הרווח – מובילות לתוצאות טובות יותר בטווח הארוך: פחות שחיקה, פחות נטישה, יותר מחויבות, יותר חדשנות.

 

דווקא בתעשיות לוחצות – אמפתיה קריטית יותר

 

יש שיטענו שבתעשיות מהירות ודינאמיות, כמו טכנולוגיה או תקשורת, אין זמן לאמפתיה. אבל זו טעות. דווקא במקומות הללו – שבהם השחיקה גבוהה, הלחץ מתמיד, והדרישות אינסופיות – אמפתיה היא חמצן. היא לא מעכבת את העבודה – היא מאפשרת אותה. היא לא מסיחה את הדעת מהמטרות – היא ממקדת אותנו במי שמבצע אותן. להפך: כשהעובדים מרגישים שהם נראים ונשמעים – הם משקיעים יותר, מתמידים יותר, וחושבים על טובת הצוות, ולא רק על עצמם. מדובר בהשקעה זולה, שמניבה תשואה עצומה.

 

לסיום, תזכרו ש: ״Kindness is free. Meanness costs a fortune״. אדיבות, הקשבה, התעניינות כנה – לא עולות לנו כלום. אבל חוסר רגישות, ניתוק רגשי, אטימות – עולים לארגון ביוקר: עזיבות, שחיקה, ירידה בפרודוקטיביות וירידה במוניטין.

 

אז מה נדרש מאיתנו? להפסיק לראות באמפתיה כמותרות. להבין שהיא לא תוספת – היא בסיס. להכניס אותה ל-DNA  הארגוני. לדבר עליה, לתרגל אותה, למדוד אותה. כי כשהיא קיימת – הכל משתנה. ובסוף, לא משנה באיזה תחום אנחנו עובדים – אנשים לא שוכחים איך גרמנו להם להרגיש. אז תבחרו אמפתיה.

 

 

 

לבנת קיזנר - בעלים ומנכ״לית EXECULEAD - משרד EXECUTIVE SEARCH לאיתור וגיוס בכירים. לבנת מלווה כיום דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected]   נייד 052-3421616 www.execulead.co.il