בית משפט מחוזי בירושלים קבע כי יבואן אינו יכול להסתייע ולקבל פטור במכס כאשר תעודת המקור שמוגשת באיחור.
חברת קומסקו ייבאה לישראל בשנת 2007 שתי מכונות לגריסת אבן מארצות הברית ושילמה בגינן מכס של כ-290 אלף שקל. סוכן המכס של החברה ציין במסמכי היבוא כי מדובר ביבוא "רגיל". במסמכים המצורפים לא צוינה תעודת מקור, בשונה מסוג רשימון "שוק", שמאפשר מתן פטור ממכס עם הצגת תעודת מקור.
לאחר השחרור, הציג היבואן למכס תעודת מקור המעידה על כך שמקור הטובין הוא בארצות הברית, וביקש להשיב לו את המכס ששולם. המכס דחה את הבקשה והיבואן פנה לבית המשפט.
היבואן טען כי על פי הסכם הסחר עם ארצות הברית, במדינת ישראל יש הרשאה לוותר על הצגת תעודת מקור במצבים מסוימים, אם המדינה משוכנעת שהטובין עומדים בכללי המקור. בנוסף טען שהמדינה רשאית להפעיל שיקול דעת בעניין פגמים טכניים בתעודות.
רשות המכס השיבה כי הוחלט שלא לוותר על תעודות מקור, אלא במצבים חריגים, בהם היבואן מודיע מראש כי תוצג תעודת מקור ומפקיד ערבות בנקאית בשווי המסים עד להצגת התעודה, וזאת לא נעשה במקרה זה. בעניין פגמים טכניים, טענה רשות המכס כי תעודה שהוגשה באיחור, כמו במקרה זה, אינה נחשבת כליקוי טכני ואין אפשרות לוותר על המס.
בית משפט השלום בבית שמש ציין כי הוא חש תחושת אי נוחות מכך שסחורה שמקורה בארצות הברית לא תהנה מהטבת מכס, אך בחר לדחות את תביעת היבואן. בית המשפט ציין כי אי הצגת תעודת המקור במקרה זה לא נובעת מתקלה טכנית קלה, או מטעות אנוש, אלא מדובר בתעודה שלא היתה קיימת נכון למועד השחרור מן המכס, וזקף זאת לחובת היבואן.
בית המשפט המחוזי אימץ את מסקנות בית משפט השלום ודחה את ערעור היבואן.
השופט כרמי מוסק קבע כי לתעודת המקור מעמד קונסטיטוטיבי, כלומר - עצם הגשת התעודה יוצר את הזכות להטבת מכס. בכך דחה את הטענה כי התעודה היא מסמך פרוצדוראלי-טכני בלבד, שלא יוצר את הזכות.
בית המשפט המחוזי חזר על כך כי הנטל להגיש לרשויות המכס את התעודה במועד מוטל על היבואן, ובמקרה זה התעודה לא הוגשה במועד באופן שפוגע בטענות היבואן.
עוד ציין בית המשפט, כי הוכח כי תעודת המקור לא היתה קיימת במועד השחרור מהמכס והופקה בדיעבד, וכי הטובין ביצעו חניית ביניים בגרמניה ולא הגיעו באופן ישיר מארצות הברית לישראל. עובדות אלה, לדעתו של בית המשפט, מטילות ספק בטענות היבואן כי הטובין זכאים לפטור ממכס.
בית המשפט קבע כי אם היבואן אינו מגיש תעודת מקור במועד, אין הדבר מטיל על רשות המכס חובה לבצע חקירות ובירורים, על מנת להתחקות בדיעבד אחרי השאלה האם הטובין זכאים להטבת מקור.
יצוין כי משרדנו ייצג בתיק את היבואן ובימים אלה אנו שוקלים הגשת בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.
* האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
* עו"ד גיל נדל מתמחה בדיני יבוא, יצוא, הובלה ושילוח וסחר בינלאומי, והוא עומד בראש תחום יבוא ויצוא וסחר בינלאומי במחלקת המסים במשרד גולפרב זליגמן ושות'. לפרטים ומידע: [email protected]