האם רכבת ישראל עולה על מסלול חדש? בסוף השבוע (ה') חתמו הנהלת הרכבת, נציגי ועד העובדים החדש ונציגי ההסתדרות לחתום על הסכם קיבוצי חדש אשר עשוי, על פי הנהלת הרכבת ושר התחבורה כץ, להביא לשקט תעשייתי ולגמישות ניהולית בכדי שהרכבת תוכל להפוך, כבר בשנים הקרובות, למוביל הלאומי.
כאמור, ההסכם כולל בין השאר רפורמה בנהלי עבודה, עבודה במשמרות 24 שעות ביממה, מבנה אגפים חדש, ניידות, הכשרות עובדים. וכן, לראשונה בחברה ממשלתית, מרכיב מתוספת השכר יכלול, עפ"י ההסכם, מענק מצוינות המותנה בהשגת יעדים (מדדי שירות לנוסעים, מצוינות, זמינות נייד, דיוק הרכבות, ניקיון הרכבות, תצרוכת דלק ותצרוכת חלפים). בנוסף, יוארכו שעות פעילות ההדרכות בבית הספר.
בנוסף, בהתאם להסכם שהתגבש, תוקמנה ברכבת ישראל שתי חברות בנות: חברת בת למטענים שנועדה לפתח את תחום הובלת המטענים בישראל ולהוות אלטרנטיבה להובלה במשאיות וכן חברת בת לנדל"ן ומסחר שתהיה באחזקה מלאה של הרכבת ותוכל ליצור שותפות עם גורמים פרטים.
בהקשר זה נציין כי חברת הבת למטענים תהיה בבעלות משקיע פרטי (51%) וחברת רכבת ישראל (49%), כאשר תחום התפעול יהיה באחריות מלאה ובלעדית של חברת רכבת ישראל ויישאר בחברת האם. עפ"י המסתמן, במבנה בעלות זה תהיה חברת הבת למטענים חברה פרטית (לא ממשלתית) ותוכל ליהנות מחופש פעולה עסקי, לקדם באופן פשוט יחסית שיתופי פעולה עם המגזר הפרטי ולהגיב באופן מהיר ויעיל לתנאי השוק המשתנים. במשרד התחבורה ציינו כי מהלך זה נועד להביא לצמיחה משמעותית בתחום הובלת המטענים ברכבת והוא צפוי, לטענת משרד התחבורה, להביא להורדת מאות משאיות מכבישי הארץ, להביא להפחתת עומסי התנועה ולצמצום בתאונות הדרכים ובזיהום האוויר.
לעומת זאת, חברת הבת למסחר החברה תהיה באחזקה מלאה (100%) של רכבת ישראל ותוכל ליצור שותפויות עם גורמים פרטיים רלוונטיים. המטרה שלשמה תוקם החברה הינה לפעול למיצוי הפוטנציאל הכלכלי הטמון בתחנות הרכבת ובמתחמים השונים שנמצאים בבעלות החברה, תוך שיפור השירות לנוסעים, באמצעות הרחבת מעגל השירותים. במשרד התחבורה מעריכים שכתוצאה מכך, צפויות הכנסות רכבת ישראל לגדול משמעותית ולהביא להפחתת היקפי התמיכה הממשלתית.
עוד סוכם כי תחזוקת חלק מהרכבות תצא למיקור חוץ. בתמורה לכך ניתנה התחייבות לשקט תעשייתי של 3 שנים מצד ועד עובדי הרכבת וביטול כל סכסוכי העבודה הפתוחים. העובדים, מצידם, יזכו להשלמת תוספת של 25% בשכרם ומענק חד פעמי על סך 40 אלף שקלים שיינתנו לעובדים על פי אבני דרך והתקדמות ברפורמה. בנוסף סוכם כי בחברה יקלטו בחוזה קיבוצי עובדי הקופות בתחנות הרכבת, אשר כיום מועסקים במסגרת חברה חיצונית.
שר התחבורה והבטיחות בדרכים ישראל כץ ציין כי המבנה הארגוני החדש של רכבת ישראל, יספק לחברה את הגמישות נחוצה לה כדי לשפר משמעותית את השירות לציבור הנוסעים. זאת, לדבריו, לאור הגידול המשמעותי שחל בהיקף הפעילות של הרכבת וקליטתם של מאות קרונות וקטרים חדשים שיכפילו את מצבת הצי הנייד של הרכבת ויאפשרו לה לקלוט רבבות נוסעים חדשים.
מנכ"ל הרכבת ציין כי למעשה זו תהיה חברת רכבת חדשה. לדבריו, מדובר בצעד משמעותי לצורך שיפור השירות לנוסעי הרכבת ועמידה ביעדי החברה בשנים הקרובות. "המהלכים שמבצעת הנהלת הרכבת, ובכללם הסיכום ההיסטורי שנחתם הערב, נועדו לחזק את פעילות רכבת ישראל וליצור את הבסיס הארגוני והמערכתי הנכון על מנת שהרכבת תוכל להפוך, כבר בשנים הקרובות, למוביל הלאומי של ישראל. ההסכם הקיבוצי, שגובש יחד עם ההנהגה החדשה של ועד העובדים ונציגי ההסתדרות, יביא לשקט תעשייתי ברכבת ישראל, לגמישות ניהולית וכתוצאה מכך לשיפור השירות ולמצוינות".